Οδηγός χρήσης της εκπαιδευτικής πλατφόρμας VIPTechJob

Site: VIPTechJob: Time 2 act! Accessibility Toolbox
Course: Οδηγοί Χρήσης
Book: Οδηγός χρήσης της εκπαιδευτικής πλατφόρμας VIPTechJob
Printed by: Guest user
Date: Wednesday, 15 May 2024, 6:25 AM

1. Εισαγωγή

"Τι είδους δουλειές μπορούν να κάνουν τα άτομα με προβλήματα όρασης... αν υπάρχουν καθόλου" Αυτή η ερώτηση πιθανώς έρχεται στο μυαλό πολλών ανθρώπων, ιδίως εκείνων που δεν γνωρίζουν καθόλου την τυφλότητα/ μειωμένη όραση. Εξάλλου, δεν είναι η όραση και η πιο δημοφιλής αίσθηση από όλες;

Ευτυχώς, τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές στις μέρες μας, ιδίως λόγω των νέων τεχνολογιών.

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα e-learning VIPTechJob στοχεύει στην παροχή γνώσεων, δεξιοτήτων και πόρων στα άτομα με προβλήματα όρασης που ψάχνουν εργασία για να τους βοηθήσει να κλείσουν μια συνέντευξη και, τελικά, μια θέση εργασίας.

Το περιεχόμενο της Πλατφόρμας είναι δημόσιο και προσβάσιμο από το Διαδίκτυο δωρεάν. Οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να περιηγηθούν στο περιεχόμενο χωρίς την ανάγκη δημιουργίας λογαριασμού χρήστη. Ωστόσο, η πλατφόρμα προσφέρει στους σπουδαστές την ευκαιρία να αποκτήσουν πιστοποιητικό συμμετοχής μετά την επιτυχία τους σε αυτοαξιολόγηση και αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη μόνο για εγγεγραμμένους χρήστες.

Η πλατφόρμα e-learning του VIPTechJob είναι ένα από τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου VIPTechJob: Εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και συνδέεται επίσης με τα προϊόντα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του VIPTechJob: Time 2 act!


Κύρια χαρακτηριστικά

  • Η πλατφόρμα e-learning VIPTechJob εμφανίζει περιεχόμενο είτε σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές είτε σε smartphones και tablets. Αρκεί ένα κοινό πρόγραμμα περιήγησης.

  • Ανταποκρίνεται σε διάφορες οθόνες , που σημαίνει ότι η διάταξη θα ταιριάζει αυτόματα σε κάθε μέγεθος οθόνης, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται ένα εργαλείο για ζουμ.

  • Από την αρχή σχεδιάστηκε ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο για άτομα με τυφλότητα ή/και προβλήματα όρασης. Έχει δοκιμαστεί από νέους με προβλήματα όρασης σε όλη την Ευρώπη και, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά τους, έχει διορθωθεί και βελτιωθεί.

  • Είναι συμβατό με τους κυριότερους αναγνώστες οθόνης.

  • Είναι πολύγλωσσο. Αναπτύχθηκε αρχικά στα αγγλικά και μεταφράστηκε στις γλώσσες των συνεργατών του έργου. Ομάδες εθελοντών σε όλη την Ευρώπη συνεργάζονται για τη μετάφραση σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Επιπλέον οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται περιεχόμενο και στη μητρική τους γλώσσα.

Η πλατφόρμα e-learning είναι ένα από τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου VIPTechJob: Εύκολη Πρόσβαση στην αγορά εργασίας και συνδέεται επίσης με τα προϊόντα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του VIPTechJob: Time 2 Act!

2. Πώς να πλοηγηθείτε στα μαθήματα

Η πλατφόρμα e-learning VIPTechJob ( https://howto.viptechjob.eu ) δημιουργήθηκε στο γνωστό LCMS Moodle. Αυτό σημαίνει ότι για τη χρήση της απαιτείται μόνο ένα κοινό πρόγραμμα περιήγησης στην συσκευή που προτιμάτε (επιτραπέζιο υπολογιστή, φορητό υπολογιστή, tablet ή smartphone) και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Οι χρήστες smartphones και tablets ίσως προτιμήσουν την χρήση της εφαρμογής Moodle App για να περιηγηθούν στα μαθήματα. Η εφαρμογή Moodle App διατίθεται δωρεάν τόσο για συσκευές Android όσο και για iOS στα επίσημα καταστήματα. Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι η δυνατότητα πλοήγησης στο περιεχόμενο των μαθημάτων εκτός σύνδεσης. Οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης και χρήσης του Moodle App είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: Moodle app - MoodleDocs.


Επιλέξτε τη γλώσσα που προτιμάτε

Πέρα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε για την περιήγηση στα μαθήματα, μπορείτε να επιλέξετε τη γλώσσα που προτιμάτε, επιλέγοντάς την από το πτυσσόμενο μενού επιλογής γλωσσών, στο πάνω μέρος της σελίδας, πριν ξεκινήσετε.


Home page screenshot

https://howto.viptechjob.eu

Τώρα, όσο βρίσκεστε ακόμα στην αρχική σελίδα, πλοηγηθείτε στην ενότητα "Courses" και επιλέξτε τα μαθήματα στη γλώσσα που επιθυμείτε (τα Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Ελληνικά και Ρουμάνικα, είναι προς το παρόν διαθέσιμα).

Πατήστε στο μάθημα με το οποίο θέλετε να ξεκινήσετε (σας συνιστούμε να ακολουθήσετε τη σειρά της πλατφόρμας) και θα μεταφερθείτε στη σελίδα σύνδεσης. Μπορείτε είτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό (θα εξηγήσουμε πώς να το κάνετε αργότερα) ή να έχετε απλώς πρόσβαση ως επισκέπτης. Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί το περιεχόμενο του μαθήματος που επιλέξατε.

Πάρτε το χρόνο σας για να διαβάσετε το περιεχόμενο. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός και μπορείτε να δείτε τα μαθήματα όσες φορές θέλετε.

3. Λάβετε Πιστοποιητικό συμμετοχής

Όπως είπαμε προηγουμένως, μπορείτε να περιηγηθείτε στο περιεχόμενο των μαθημάτων χωρίς να χρειαστεί να δημιουργήσετε λογαριασμό. Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα: η πλατφόρμα σας προσφέρει τη δυνατότητα να λάβετε πιστοποιητικό συμμετοχής, αφού περάσετε μια αυτοαξιολόγηση που περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με όλα τα μαθήματα.

Τα πιστοποιητικά δημιουργούνται αυτόματα από την πλατφόρμα. Μόλις περάσετε την αυτοαξιολόγηση, θα μπορείτε να την κατεβάσετε σε μορφή PDF.

Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό και να δώσετε στην πλατφόρμα τα προσωπικά σας στοιχεία πριν λάβετε το πιστοποιητικό σας. Για να το κάνετε αυτό, απλώς επιλέξτε τη γλώσσα που προτιμάτε και κάντε κλικ στο "Get your certificate of participation (Αποκτήστε το πιστοποιητικό συμμετοχής σας)". Θα μεταφερθείτε στην οθόνη αυτοεγγραφής.

Get your certificate of participation enrolment screen

Οθόνη αυτοεγγραφής για την απόκτηση του πιστοποιητικού συμμετοχής σας


Κάντε κλικ στο "Continue" και, στην οθόνη σύνδεσης, στο κουμπί "Create a new account". (Θα μπορούσατε να φτάσετε σε αυτή τη φόρμα και κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο "Login" στο πάνω μενού)

Account creation form

Στιγμιότυπο οθόνης δημιουργίας νέου λογαριασμού


Παρακαλώ, επιλέξτε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας και συμπληρώστε τα υπόλοιπα πεδία με τα στοιχεία σας. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσετε με την πολιτική του ιστότοπου.

Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε είναι έγκυρη, καθώς θα πρέπει να επικυρώσετε τον λογαριασμό σας κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο που θα λάβετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πριν τον χρησιμοποιήσετε.

Μόλις επικυρώσετε το λογαριασμό σας και συνδεθείτε, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση στο "Get your cetificate of paricipation (Αποκτήστε το πιστοποιητικό συμμετοχής σας)" και να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο "Self-assessment(Αυτοαξιολόγηση)" για να κάνετε το κουίζ.

Self-assessment screenshot

Στιγμιότυπο οθόνης αυτοαξιολόγησης


Το κουίζ αποτελείται από 30 ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα που καλύπτονται σε όλα τα μαθήματα της πλατφόρμας.

Για να περάσετε το κουίζ χρειάζεστε τουλάχιστον 24 στα 30. Αλλά μην ανησυχείτε, γιατί μπορείτε να κάνετε το κουίζ όσες φορές χρειάζεστε. Μετά από κάθε προσπάθεια θα λαμβάνετε πολύτιμα σχόλια σχετικά με τα λάθη που ενδεχομένως κάνατε.

Χαλαρώστε και πάρτε το χρόνο σας, καθώς δεν υπάρχει χρονικό όριο για την υποβολή των απαντήσεών σας.

Αφού υποβάλετε τις απαντήσεις σας, θα εμφανιστεί μια σελίδα σχολίων (feedback page). Θα λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις σωστές και τις λανθασμένες απαντήσεις σας. Επιπλέον, αν πήρατε βαθμό πάνω από 24, θα δείτε έναν σύνδεσμο για να κατεβάσετε το Πιστοποιητικό Συμμετοχής σας.

Feedback page screenshot

Στιγμιότυπο της σελίδας σχολίων